Św. Marcin w Bydgoszczy

11 listopada obchodzimy Święto Niepodległości, a też świętujemy imieniny Marcina.
Św. Marcin jest od zawsze symbolem dobroczynności, tego dnia dzielimy się jedzeniem – słodkimi rogalami, według legendy kształtem przypominające podkowę – zgubioną przez konia św. Marcina.

W tym roku delektowaliśmy się rogalami bydgoskimi, które konkurują z poznańskimi. „Bydgoskie rogale”, choć na pierwszy rzut oka podobne do „marcińskich”, mają ponoć swój niepowtarzalny charakter. „Rogale bydgoskie” to drożdżowe ciasto przekładane masłem, nadziewane białym makiem, migdałami, miodem, ładnie polukrowane i posypane orzeszkami włoskimi – wyjaśnia Andrzej Winiarski, piekarz z Cukierni Sowa.

W tym roku spróbowaliśmy bydgoskie rogale cukierni: Kokosanka, Cukiernia Erdmann, Cukierni Sowa Cukierni Tosta, oraz z Lidla. Cukiernia Staropolska zamiast rogalami, uraczyła nas kawą i pyszną nowością deserem o nazwie DACQUOISE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.