17 lutego 2018 r. Piekarnia ormiańsko – gruzińska Marukyan

Nowo otwarta piekarnia ormiańsko – gruzińska Marukyan, mieści się niedaleko stacji metro Natolin, w al. KEN 47 w Warszawie. Nazwa Marukyan pochodzi od nazwiska właścicieli piekarni. Lokal jest przestronny ale serce piekarni stanowi malowniczy piec tandori, w którym na miejscu wypiekany jest chleb – szoti. Można też zjeść przeróżne chaczapuri, w tym ponoć będzie też Adżarskie z jajem.
Skusiliśmy się na chleb szoti, zrobiony z mąki pszennej, wody i soli. Proces jego przygotowania jest bardzo teatralny. Piekarze rozciągają cienkie placki, które odpowiednio uformowane przyklejają ręcznie do ściany pieca. Kiedy szoti już się zarumienią, to wyjmują je długim prętem. Piekarnia jest przestrzenna i można podejrzeć pracę piekarzy. Zainteresowania klintów tym miejsem jest dość duże.
*cena szoti 3 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *