2 lutego 2014 r. Restauracja Nesebar na Marszałkowskiej 4 w Warszawie

Restauracja Nesebar mieści się na Marszałkowskiej 4 w Warszawie. Wybraliśmy się do niej po wycieczce z Przewodnikiem z Varsaviany po  Zamku Królewskim, Wśród zamówień przez grupę dań znalazły były:
-Banica z serem Sirene (bułgarskie ciasto kori, faszerowane serem Sirene, a obok w dzbanuszku jogurt naturalny), a do tego kebabczeta.
-Czuszka Biurek (papryka marynowana, faszerowana serem Sirene, polewana jogurtem naturalnym).
-Sałatka szopska (pomidor, ogórek, cebula, pieczona papryka, bułgarskie oliwki, posypane serem Sirene i pietruszką.
-Giuwsz jagnięcy (gulasz z jagnięciny pieczony z bakłażanem, cukinią, ziemniakami, podany w tradycyjnym naczyniu).
-Sirene (ser Sirene smażony w cieście kori, szpinak, ruccola, winogrona, malinowy sos balsamiczny).
-Musaka wegetariańska (bułgarska zapiekanka z warzyw i ziemniaków podawana z naturalnym jogurtem).
-Kurczak ze szpinakiem (pierś z kurczaka ze szpinakiem, lutenica czyli sos bułgarski, pieczone papryczki, cebula, i dodatki).
Sirene ze szpinakiem (bułgarski ser sirene, pomidory, pieczona papryka, szpinak, pikantna papryczka, ser żółty zapiekany z jajkiem)
-Flaczki na maśle (flaczki wołowe smażone na maśle, z przyprawami bułgarskimi).
Potrawy smakowały biesiadnikom różnie, jednym bardziej drugim mniej. Jedno jest pewne wszystkie smakują prawie tak samo jak w Bułgarii, różni je cena (w Polsce wysoka) i otaczający klimat czyli brak bułgarskiego ciepła, wakacji i Morza Czarnego.
Restauracja Nesebar to wspaniałe miejsce to tego aby zacząć swą przygodę z Bułgarią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *