23 grudnia 2016 r. Chińczyk z Senatorskiej w Warszawie

15841579_1375528732519424_597464855_n
Chińczyk z Senatorskiej

Chińczyk z Senatorskiej znajduje się na ul. Okopowej 23 w Warszawie. Restauracja została otwarta w 1973 roku – historia. W karcie znajdują się cztery dania, każde z nich kosztuje 19 zł:
1. Huej Kuo Żuo (ryż, pierś drobiowa, bambus, warzywa, przyprawy – danie słodko-kwaśne, żółto-pomarańczowe, trochę chrupiące, z charakterem ostrej nuty. Porcja: 600 gram (700 KCal),
2. Jangcyng Moku Żuo (Ryż, sos cebulowo-mięsny, grzyby mun, przyprawy orientalne – danie brązowo-bure, niepozorne, strzępiaste grzybami mun, mięsne, wyraźne, słone. Porcja: 600 gram (800 KCal),
3. Potrawa łączona (Huej Kuo Żou i Jangcung Moku Żou) Łączy oba niesamowicie orgnialne smaki i tworzy totalnie nową kompozycję.
Porcja: 600 gram (750 KCal)
4. Makaronowe wtorki. Makaron sojowy, mięso wołowe, warzywa, olej sezamowy, przyprawy, danie łagodne. Recepturę potraw stworzyły wspólnie założycielka Chińczyka Katarzyna Kloch i Irena Sławińska – z pochodzenia Chinka, dziennikarka „Kontynentów”. Receptura i nazwy potraw zastrzeżone w Urzędzie Patentowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *