23 września 2017 r. Bieg Vege parkrun Ursynów w Warszawie

Bieg Vege parkrun na 5 km odbył się w Parku Przy Bażantarni na Ursynowie w Warszawie. Parkrun to darmowe, cykliczne biegi na dystansie 5 km z pomiarem czasu organizowane przez cały rok w każdą sobotę o 9.00 w różnych miastach na całym świecie.
Celem zorganizowania przez grupę Vege Runners dzisiejszego biegu była promocja ruchu połączona z wegańską dietą. Dlatego po biegu odbyło się wspólne vegańskie śniadanie. Na stole znalazły się dania przygotowane przez wegekucharzy, wśród nich znaleźliśmy:
-Chutney jabłkowy z cebulą czyli gęsty sos używany w kuchni indyjskiej,
-Foul czyli ciecierzyca z pomidorami, ogórkiem to tradycyjne danie w krajach arabskich,
-paszteciki z soczewicą, jarmużem, i suszonymi pomidorami,
-pasztet z soczewicy,
-pasty: *z białej fasoli, suszonych pomidorów, cebuli, papryki, *z papryki i słonecznika, *z zielonego groszku, *humus,
-paszteciki,
-chleb z kaszy gryczanej białej, jaglanej, wody i soli,
-batony z energią firmy „Zmiany Zmiany”,
-owoce, ciasta i ciasteczka (np. Muffiny marchewkowe).
Autorzy dań otrzymali nagrody m.in. książkowe o tematyce biegowo-dietetycznej. Receptananude.pl wystąpiła w podwójnej roli biegającego i wolontariusza.
Wpis z biegów parkrun – kliknij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *