28 lutego 2019 r. Gruziński wieczór z Katarzyną Pakosińską

Gruziński wieczór w Centrum Kultury w Jabłonnie dostarczył licznie zgromadzonej widowni, wiele pięknych doznań. W dużej sali domu kultury, scenę ozdobiono ogromnymi zdjęciami ilustrującymi Gruzję, a pomiędzy nimi zawieszono gruzińską biało – czerwona flaga z krzyżami, nawiązującą do krzyża jerozolimskiego, symbolizującego Jezusa Chrystusa i czterech ewangelistów. Na tej właśnie scenie, widzowie mieli okazję podziwiać osoby związane z Gruzją, Katarzynę Pakosińska, gruzińskich tancerzy, Nanulę Burduli – malarkę, oraz śpiewająca po gruzińsku Gośkę Andrzejewską – piosenkarka.

Katarzyna Pakosińska.
Głównym punktem wieczoru była opowieść o Gruzji w wykonaniu Katarzyny Pakosińskiej – znanej polskiej aktorki, konferansjerki a przede wszystkim artystki kabaretowej. Mówią o niej żartobliwie, że najpierw pojawia się śmiech a dopiero potem Pakosińska. Występowała między innymi w kabarecie Moralnego Niepokoju. Podczas swojego – prawie godzinnego występu – Artystka opowiadała o swej wielkiej, trwającej od 1987 roku miłości go Gruzji. Wtedy jako członkini zespołu Mazowsze odwiedziła Gruzję po raz pierwszy. Miłość do Gruzji przypieczętowała w 2017 roku ślubem z Gruzinem Iraklim Basilaszwilim. Obecnie Katarzyna nosi dwa nazwiska Pakosińska – Basilaszwili, która jak sama powiedziała są trudno wymawiane zarówno w jednym i drugim kraju.

Tancerze z Gruzji. Widzowie mogli też zobaczyć jak wygląda narodowy taniec w wykonaniu gruzińskich tancerzy.

Gośka Andrzejewska i Nanula Burduli.
Oprawę muzyczną w formie mini koncertu zapewniła Gośka Andrzejewska, której akompaniowała na klawiszach Nanula Burduli – wykładowca malarstwa, artystka malarka, rodowita Gruzinka z Tbilisi. Podczas wieczoru, na ścianach wisiały prace malarskie Nanula Burduli z cyklu
stworzone razem z córką „Gruzja widziana oczami Gruzinów”.

Restauracja Gruzja.
Degustację gruzińskich dań przygotowała Restauracja Gruzja z Chmielnej 5 w Warszawie, wśród potraw znalazły się:
– Roladki z bakłażana z orzechami,
– Czaszuszuli czyli potrawka wołowa z dodatkiem pomidorów,
– Adżapsandali to duszone bakłażany, papryka, ziemniaki, pomidory, cebula z kolendrą,
– ciasto miodowo – orzechowe oraz miodowo – kakaowe,
– pieczywo gruzińskie,
– Gvino Saperavi – domowe czerwone wino.
Wszytko było wyśmienite – menu.

Nasza podróż z plecakami po Gruzji – kliknij!
Poprzednia wzyta w Centrum Kultury i Sportu w Jabłonnie – kliknij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *