Włochy – jedzenie. Targ na pl. Konstytucji w Warszawie

31 maja 2014 r.
Włoski targ odbył się na pl. Konstytucji w Warszawie. Kolorowe stoiska z włoskimi przysmakami przybyły z różnych regionów, m.in. z Sycylii i Toskanii:
-wędliny,
-przyprawy,
-górę suszonych pomidorów,
-oliwki,
-makarony (spaghetti, penne, fettuccine, różnokolorowe fusilli, straccetti)
-sery,
-sosy (pesto, z warzyw)
-pasty (z oliwek, pomidorów, itp.)
-ciastka (migdałowe ciasteczka z orzechami, powidłami lub kandyzowanymi owocami)
-Anchois to francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – niedużej, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku.


1 grudnia 2012 r.
Włochy – Czarny makaron ze szpinakiem.
Lubimy podróżować i kosztować jedzenie z różnych krajów. Tym razem padło na czarny makarony z Włoch. Zrobiony został ze szpinakiem i serem gorgonzolą w dwóch wersjach mięsna i wegetariańska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *