Chorwacja – jedzenie

Chorwacja słynie ze wspaniałej, różnorodnej kuchni, w zależności od regionu. Wśród specjałów można wymienić:
-Burek czyli słone ciasto serem, mój ukochany chorwacki przysmak.
-wytrawne przekąski sir (ser), slane srdele (solone sardynki), dalmatinski pršut (szynka dalmacka), kiełbasy,
-dania z grilla: ryby, sznycle, Ćevapčići (kotlety zrobione z mielonego mięsa, w walcowanym kształcie, bez panierki z mięsa wymieszanego cebulką, czosnkiem, przyprawami i ziołami),
-sałatki na bazie świeżych pomidorów, cebuli, papryki,
-papryka pieczona, polana octem winnym i oliwą z oliwek do tego pszenna puszysta bułka do maczania w potrawie,
-wspaniałe lody, owoce (arbuzy, brzoskwinie)
-genialne wina i rakija, a także wyśmienite bezalkoholowe piwa:  Ožujsko z Zgrzebia i Karlovaeko z Karlovaca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.