Książki kucharskie z LIDL

Książki kucharskie z LIDLa:
1) Rodzinna kuchnia Lidla „40 sprawdzonych przepisów na wspólne chwile i pyszne dania”.
W książce można znaleźć przepisy do wspólnego przygotowania przez całą rodzinę m.in.
– witaminowe smoothies (koktajle)
– pasty kanapkowe (buraczka, rzodkiewek, awokado i wędzonego łososia, pasta z pieczonego dorsza, koziego sera)
– bułeczki, babeczki,
– śniadania z granoli,
– ekspresowa pizza domowa,
– zupy z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym, z kukurydzy,
– zapiekanki, pieczone burgery, tortinne, pierożki, placuszki.
Fajnie wydana, opatrzona zdjęciami potraw i osób, które przygotowują i jedzą potrawy.
Książkę można było odebrać w sklepach w Lidl, z zamian za znaczki otrzymane za zakupy.

2) Jeść zdrowiej. Kompendium wiedzy o zdrowej kuchni i nowoczesnych trendach żywieniowych wraz z 75 przepisami. Przepisy przygotowała Daria Ładocha we współpracy z dietetyk Hanną Stolińską Fiedorowicz i Kamilem Okrasą.
Hasło przewodnie to: „Jesz zdrowiej żyjesz lepiej”. Książka uświadamia czytelników jak świadomie mądrze a zarazem pysznie człowiek może jeść.
Zasady są proste! Pij dużo wody, jedz 4-5 posiłków dziennie, mnij soli, spożywaj produkty zbożowe, zstępuj tłuszcz zwierzęcy roślinnym, no i nie pij alkoholu.

W książce znajduje się wiele ciekawych, fit przepisów na pasty – cukinii, zupy – kremy, zapiekanki, tarty, burgery z tofu, gołąbki z soczewicą. Są też dania na słodko – bezy z marakują, pudding z Chia, piernik marchewkowy i wiele innych. Autorzy przygotowali też wiele pysznych napojów – smoothie, koktajli,
Wszystko estetycznie pokazane.
Książkę można było odebrać w sklepach w Lidl, z zamian za znaczki otrzymane za zakupy.

3) Pascal kontra Okrasa – Okrasa kontra Pascal
Książka podzielona jest na dwie części. Z jednej strony okładka książki opatrzona jest twarzą Pascala Brodnickiego i ma ona tytuł Pascal kontra Okrasa a jak się ją odwróci widnieje twarz
Karola Okrasy i tytułem Okrasa kontra Pascal.

Pascal Brodnicki to polski kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich. W książce Pascal kontra Okrasa powiedział, że „Chodzi o to, żeby zmienić polską kuchnię i dodać do niej trochę europejskości – żeby gotować zdrowiej i przyjemniej! Żeby gotować zdrowiej i przyjemniej! Żeby każda wizyta w kuchni nie była obowiązkiem, tylko fajną przygodą! Wśród jego przepisów znalazły się autorskie dania m.in.:
– musaka prosto z Grecji,
– rolady schabowe z serem bałkańskim,
– schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami,
– kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami,
– faszerowane papryki z oliwkami,
– keftedes, czyli pulpeciki po grecku,
– makaron farfale z łososiem wędzonym,
– aromatyczne pstrągi,
Na słodko, zaproponował serniczek z kaszy gryczanej.
Karol Okrasa to polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Szefuje warszawskiej restauracji „Platter” i ma opinię jednego z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni.
Okrasa  w książce wydanej przez LIDL, mówi że „Polska kuchnia ma w sobie ogromny potencjał – trzeba tylko umieć wydobyć z niej wszystko co najlepsze i najzdrowsze, a potem dodać do tego odrobinę wyobraźni! I ja mam na to przepis”. Wśród jego przepisów, dużo dań autorskich jest z drobiu, m.in. na:
– krem z marchwi, pomarańczy, i imbiru z grzankami,
– panierowany camembert z migdałami i pistacjami,
– banica (przysmak kuchni bałkańskiej),
– pizze,
– placuszki z kurczaka i szynki,
– pieczony kurczak z pistacjami,
– paella z kurczakiem,
Na słodko tarta tatin podawana z lodami.
Książki można było odebrać w sklepach w Lidl, z zamian za znaczki otrzymane za każde zakupy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *