Książki kulinarne – Perypeczko, Moro – Figurska, Dykiel, Morozowska

Kulinarne książki autorstwa A. Perypeczko, O. Moro – Figurskiej, B. Dykiel, M. Morozowskiej są jednymi z wielu pozycji na rynku wydawniczym. Dzięki temu, że moja koleżanka Agata pozbywała się części domowej biblioteki, miałam możliwość zapoznania się z nimi.
1. Fascynacje kulinarne gwiazd to rozmowy Agnieszki Perepeczko – polskiej aktorki, z różnymi znanymi osobami ze świata kultury, o ich doświadczeniach kulinarnych. Książka została wydana w 2001 roku, niektórzy bohaterowie książki niestety już nie żyją. Wspomnienia kulinarne bohaterów i proponowane przez nich ulubione potrawy kulinarne, są bardzo smakowite. Wśród osób, które zwierzyły się Agnieszce Perypeczko znalazły się m.in:
– Hanna Bakuła opowiadająca o śmierdzących szwedzkich śledziach i serwująca  ostro – kwaśną, krewetkową zupę Tom – Yum,
– Krystyna Czubówna opowiadająca, że kuchnia nie jest jej pasją ale zawsze gotowała różne potrawy dla swej córki, zaproponowała chłodnik z awokado,
– Maciej i Mateusz Damięccy, zaserwowali jajecznicę i Spaghetti vege w parmezanie,
– Jan Englert, który opowiadział o fascynacji kuchnia włoską, zaserwował kluski takie Spaghetti z lat 70. z kiełbasą, pieczarkami, cebulą i sosem pomidorowym,
– Piotr Fronczewski zaproponował Mus czekoladowy. Zdaniem aktora najlepsza na siwcie to kuchnia chińska a tak w ogóle człowiek „Nie po to się żyje aby jeść, po to się je, aby żyć!”
– Andrzej Grabarczyk lubi ryby, zaproponował przepis na mazurskie karasie,
– Gustaw Holubek podał pierogi z jagodami, i mówił o tym, że lubi proste dania typu ziemniaki ze zsiadłym mlekiem albo kotlet schabowy,
– Krzysztof Kolberger zaserwował ciasto porowe, czyli obecnie modny Quiche (kisz) czyli rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą.
– Marek Kondrat upiekł jagnięcinę, opowiadał też o knajpie warszawskiej knajpie Prohibicja założonej wraz z B. Lindą, Z. Zamachowskim, W. Malajkatem. Niestety zniknęła jakiś czas temu z kulinarnej mapy Warszawy.
– Andrzej Kopiczyński lubi kuchnię polską dlatego zaproponował przepis na augustowskie kartaczy – kliknij!
– Krystyna Mazurówna opowiadała o swym miłosnym śniadaniu a dla czytelników ugotowała gulasz,
– Agata Młynarska i Wojciech Młynarski wspominali rodzinne zwyczaje a na deser podali paschę,
– Jan Nowicki ugotował rosół, Daniel Olbrychski barszcz czerwony, Rafał Olbrychski wątróbki drobiowe „balsamico”, Marian Opania zalewajkę, Marek Perypeczko podał pastę z białego sera i tuńczyka, Leon Pietraszak zapiekane uszka a Magdalena Zawadzka przygotowała schab.

2. Pichciuchy czyli rodzina w kuchni autorstwa Odety Moro – Figurskiej (polskiej prezenterki) i Marcina Budynka– szefa kuchni, jurora konkursów kulinarnych. Książka została bardzo estetycznie wydana w 2011 roku.
W książce znajdują się zasady obowiązujące w kuchni w zakresie stroju, higieny, nakrycia do stołu. Jest też słowniczek przydatnych terminów w kuchni, opisane są gadżety i sprzęty przydatne w kuchni, przyprawy używane w kuchni, rodzaje makaronów. W książce jest zbiór nieskomplikowanych przepisów, z fajnymi nazwami dań:
– „jajko w siodle” czyli jajo smażone w grzance,
– „bananowy ul” gorące banany polane miodem, czekoladą, posypane cynamonem,
– „pomidorowe morze z serową wyspą” kruche babeczki zatopione pomidorowej zupie,
– „Spaghetti trzech urwisów” makaron z sosem pomidorowym, żółtym serem,
– „łaciate lody waniliowe” czyli lody z polewą,
– „czekoladowe love” kruche ciasto z czekoladą,
– „placuszki pirata” placuszki ziemniaczane.
Książka to fajna pozycja dla gotujących rodziców i dzieci.

3. Moje sekrety kulinarne czyli jak robić, żeby się nie narobić Bożena Dykiel – polska aktorka.
Jest to zbiór 150 sprawdzonych przepisów na każdą okazję. Książka została wydana w 2005 r. Autorka zamieściła w niej porady są nie tylko kulinarne m.in. dotyczące wiosennych porządków, przesadzania kwiatów, weekendów na działce, diet, głodówek (bo zdaniem aktorki prawie wszyscy jemy za dużo, za tłusto i zbyt słodko), wyprawiania przyjęć urodzinowych dla dzieci.
Zamieściłą też przepisy na ziemniaki i pasty (z twarogu, ryby wędzone, jaj, kiełbasy czy też sera). Smakowicie prezentują się zupy – cebulowa, z cukinii, dyni, barszcz, z ryby. Wśród porad można znaleźć w książce dania, które ustawimy na świątecznych stołach (np. imieninowych czy wielkanocnych, czy też wigilijnych) żurek z białą, czerwony barszcz, kwaśnica, kiełbasą, mięsiwa, ryby, jaja i sałatki. Fajny jest dział dotyczący domowych przetworów.
Bożena Dykiel przedstawiła przepisy na konfitury a także przetwory wytrawne – sałatki, ogórki, papryka, przeciery. W książce zamieszczone jest dużo przepisów na ciasta, np. babkę drożdżową, sernik, pleśniak (bardzo często robiony w moim domu rodzinnym), piszinger czyli domowe czekoladowe wafle i wiele innych. Na koniec, autorka zamieściła poradnik kulinarny od A do Ż, dotyczące np.:
– obierania i krojenia ananasa (nie może być to krojone jednym nożem, gdyż skórka ananasa zawiera kwas mogący wywołać reakcję alergiczną),
– grzyby nie będą ciemniały, jeśli włożymy je do lekko zakwaszonej wody,
– kalafior zostanie biały, jeśli w trakcie gotowania dodamy odrobinę cukru.

4. „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Monika Morozowska – Szaciłło, Maciej Szaciło, Karolina Szaciłło.
Monika Morozowska to polska aktorka, Maciej to mąż a Karolina to ich córka. Podręcznik jest zbiorem dań, wymyślonych i spisanych wcześniej w zeszycie. Autorzy pokazują czytelnikom, w taki sposób przemycają w daniach warzywa i owoce aby dania były smacznym i pełnowartościowym posiłkiem, proponują:
– placki ziemniaczane ze szpinakiem,
– szpinakowa pakora z chleba,
– pierogi ze szpinakiem, czerwoną soczewicą,
– kremy marchewkowo –  groszkowy i groszku i dyni,
– domowe bułeczki z ziarnami,
– humus (truflowy, sezamowy, pasta ze słonecznika – pobudziła moje zmysły!)
– racuchy, naleśniki, omlety, tarty (cieciorkowa, z oliwkami. Pieczarkową,
– różne makarony i zapiekanki,
– kulki twarogowe,
– sałatki (z zielonych ogórków, żółtych pomidorów, kalarepy.
Jest też dużo słodkich przekąsek i wypieków m.in.  bakaliowe ciasteczka, kokosanki, ciasto ze śliwkami i wiele innych. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *