Włochy – jedzenie

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnię włoską charakteryzuje duża ilości warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu.  Powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Na północy je się ryż i polentę, a na południu makarony. Region Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d’Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.
Z Włoskiej kuchni znamy też Lasagne, Ravioli, Risotto, Cannoli sycylijskie, bruschette, gnocchi.
Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Na deser Włosi uwielbiają panna cotta lub tiramisu, a podczas jazdy na nartach słynne Bombardini.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *