Sagarmatha Nepal jest to maleńka kameralna knajpka, a właściwie barek serwujący prawdziwą nepalską kuchnię. Kucharzem jest rodowity Nepalczyk, który samodzielnie przyrządza i na bieżąco serwuje aromatyczne potrawy. W ramach oczekiwania na dania dostaliśmy czekadełko w postaci chrupiącego placek z sosami. Zamówiliśmy:
– mango lassi (mleczny napój z mango),
– samosa (kruche pierożki nadziewane groszkiem i ziemniakami, podane z czerwonym sosem),
– panner pakora (smażony panierowany biały ser po nepalsku, podany z zielonym sosem),
– kukhuro wami (kawałki kurczaka w warzywami w sosie curry) podane z genialnym sypkim ryżem.
Serwowane dania są pyszne, świeżo przygotowywane na miejscu, a obsługa bardzo miła. Na pewno warto odwiedzić to miejsce!
Sagarmatha Nepal mieści się na w ciągu pawilonów na ul. Górczewskiej 17c na Woli w Warszawie
Nasza wizyta zbiegła się w czasie z tragedią – trzęsienie ziemi, które nawiedziło Nepal w sobotę 25 kwietnia 2015 r. i było największym od 81 lat. Zginęło ponad 7 tyś osób. Aktualnie trwa akcja ratunkowa, a Ministerstwo Spraw Zagranicznych Polski zadecydowało o wysłaniu do Nepalu ekipy ratowników Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.