Pyszny pumpernikiel z sałaty:
Składniki:
-0,5 kg ziemniaków
-2 łyżki mielonego siemienia lnianego
-2 łyżki mąki kukurydzianej lub tapioki
-2 sałaty zielone (dowolne)
-1 opakowanie liści szpinaku
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-przyprawy (sól, pieprz, chili, wszystko wg. swego gustu).
Poddusić ze sobą sałatę, szpinak i cebulę, przyprawy, dokładnie odlać wodę, która się wytworzyła. Zblendować.
Ugotować 4 ziemniaki, zgnieść i dodać do nich zblendowaną zielona masę.
Następnie dodać zmielone siemię lniane, mąkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć cieniutką warstwę na papier do pieczenia, potem na blaszkę.
Wypiekać 20 minut na 160’C, a potem kolejne minuty suszyć na mniejszej temperaturze 120’C. Razem ok. 1 godziny w zależności od piekarnika. Jeśli placek nie będzie dostarczenie suchy, to należy dłużej suszyć.
Smacznego.
Pumpernikiel z buraków – kliknij