Gruzja – jedzenie

Kuchnia gruzińska słynie z potraw mącznych typu chaczapuri czy chinkali, a także z wyśmienitych sałatek z dodatkiem ziół, głównie kolendrą a od odpowiedniej porze roku, posypanych kulkami granatu. Podczas podróży po Gruzji zostaliśmy zauroczeni przez wyśmienitych kucharzy.
Chaczapuri to wspaniały gruziński placek z serem. W wersji adżaruli z serem, jajem i masłem! Chaczapuri (chaczo-ser + puri-chleb).
Chinkali to pierogi w kształcie „sakiewek” takich piramidek, ze zgrubieniem ze zwiniętego ciasta na szczycie, wypełnione aromatycznymi i soczystymi mięsami (w wersji oryginalnej – wołowo-wieprzowymi) lub na przykład grzybami czy serem (w swoich wegetariańskich mutacjach). Potrawę je się palcami, trzymając za zgrubienie na szczycie – należy bardzo uważać, żeby z pierogów nie wyciekł sos będący esencją dania! Chinkali popija się piwem – oczywiście gruzińskim.
Shoti czyli po prostu gruziński chleb wypiekany w piecach tone, zajadaliśmy go przy każdym niemal posiłku. Chleb w kształcie nieregularnego rombu. W zachodniej części Gruzji trójkątne kukurydziane placki mcchadi, wypiekane na glinianych patelniach.
Kababi to gruziński kebab, zupełnie inny niż turecki. Można niekiedy kupić do niego turecki ayran (popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody – w proporcji 2:1 lub 1:1)
sałatki z pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz ziołami.
-świeże zioła typu kolendra, koper, pietruszka przechowywane są w gazetach, podawane do sałatek z pomidorami, cebulą, ogórkiem.

Churchkhela czyli gruziński „snickers”, w skład wchodzą nawinięte na nitkę orzechy (choć mogą to być również inne owoce), zamoczone w masie winogronowej i wysuszone. 
Sery, orzechy, arbuzy, brzoskwinie, nektarynki smakują w Gruzjji fantastyczne.
Zielone orzechy w syropie cukrowym to ciekawostka smakowa.
Nieszpułka zwyczajna to malusieńkie, żółte owoce przypominające wyglądem mini gruszki z czarną pestką i smakiem niczym śliwka. Jej największą zaletą jest nie tylko spektakularne kwitnienie, ale także wartościowe owoce, z których można przygotować doskonałe przetwory.


piwa różne
wina produkowane w Gruzji są jednymi z najstarszych na świecie. Uprawę winorośli rozpoczęto w Gruzji 7 do 5 tysięcy lat p.n.e., kiedy mieszkańcy południowego Kaukazu zauważyli, że pozostawiony na zimę w zagłębieniach sok z winogron zamienia się w wino.
Kwas chlebowy to klasyczny klasyfikowany gruziński napój bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie

W okresie, w którym zwiedzaliśmy Gruzję, owoce typu granaty, figi oraz winogrona były jeszcze niedojrzałe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *