Hiszpania – jedzenie

jedzenie...Fasola i chorizo, to podstawowe składniki kuchni hiszpańskiej...
Fasola i chorizo

Na śniadanie Hiszpanie jedzą puddingi, cuajada-ser, różne wypieki np. churros – paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju. Popijają te słodkości kawą. Na obiad spożywają sałatki, kurczaki, rybę do tego bagietki lub inny świeży chleb. Wieczorem ok 21:00-22:00 zaczynają prawdziwe uczty. Kolacja składa się z wielu potraw, zupy, ryby i wieprzowina obecne na stole są też sałatki ze świeżych warzyw.
Hiszpanie przyrządzają:
-tapas – wszelkiego rodzaju kanapeczki i przekąski,
-gazpacho – chłodnik pomidorowy,
-paelle – danie na bazie ryżu, z owocami morza, mięsem kurczaka, a czasem bezmięsne.
-chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe, fabada – rodzaj potrawy z fasoli
-tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków
-króliki w sosie z musztardą,
-chorizo z fasolą, pomidorami, czerwoną cebulą i ziemniakami.
Podobnie jak do obiadu uwielbiają zagryzać dania bagietką ale jedzą też frytki, makarony.
Każdy Hiszpan kończy posiłek kawą, która podawana jest na kilka sposobów.
Smacznego po hiszpańsku to ¡que aproveche!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *