Irlandia – jedzenie

Typowe irlandzkie śniadanie podobne jest do angielskiego – English Breakfast) i składa się z następujących potraw: smażone kiełbaski wieprzowe (sausages), smażone plastry bekonu (rashers), jajko sadzone lub jajecznica (scrambled eggs), white pudding (rodzaj białej kaszanki) lub black pudding (rodzaj czarnej kaszanki), pieczony pomidor (oven-baked tomato), smażone pieczarki, tosty, frytki lub pieczone ziemniaki, fasolka w sosie pomidorowym, a do picia kawa lub herbata z mlekiem. Z naszych obserwacji wynika, iż są też tacy Irlandczycy, którzy jedzą poranną porcję owsianki. Dzieci z reguły jedzą płatki z mlekiem, których na sklepowych półkach jest ogromny wybór lub tosty z marmoladą lub czekoladą.
Irlandzka kuchnia bazuje na mleku, warzywach, mięsie, produktach zbożowych. Jednak królują przede wszystkim ziemniaki, które podawane są w różnych formach. Najbardziej zaskoczyły nas przygotowane w formie gofra.
Cenione przez Irlandczyków w kuchni są morskie ryby i wszelkie owoce morza m.in. małże -mule, którymi zostaliśmy ugoszczeni. Zarówno mule jak i kraby, krewetki oraz ostrygi podawane są z dużą ilością czosnku, trawy cytrynowej i wina. Wśród irlandzkich dań występuję:
– Chowder czyli gęste kremowe zupy zabielane dużą ilością mleka lub śmietany typowe dla kuchni anglosaskiej. Nasza zupa krem została posypana lubczykiem i podana z tostem.
– Steak guinness and cheese pie with a puff pastry lid czyli danie z pokrywką ciasta francuskiego, w którym znajduje się wołowina z groszkiem warzywami w sosie na bazie Guinness.
– Scones – irlandzkie słodkie bułeczki.
W kuchni irlandzkiej występują też  dania, których nie mieliśmy okazji spróbować:
– Colcannon to połączenie ziemniaków i kapusty.
– Carbonara z szynką, grzybami i oliwkami.
– Coddle pochodzi z Dublina, jest to warstwa gotowanych wieprzowych parówek, bekon, plastry ziemniaków i cebuli, a wszystko to podawane w wywarze z bekonu i kiełbasek posypane pietruszką.
– Irish Stew – czyli baranina duszona z ziemniakami i cebulą w gęstym sosie).
– Puddingi z jabłek lub jagód, mleka, mąki owsianej i miodu.
Najbardziej popularną marką piwa irlandzkiego jest Guinness czyli rodzaj portera – ciemne i gorzkie. Zamawiając je w pubie zawsze dostaje się pintę, czyli nieco ponad pół litra. Innym znanym irlandzkim alkoholem jest whiskey, destylowana w Irlandii od XIII wieku. Irlandczycy piją mocną kawę, którą przyrządza się często z dodatkiem whisky lub bitej śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *