Typowe dla kuchni irlandzkiej są potrawy przygotowywane z ziemniaków, mleka i jego przetworów (jak masło), warzyw i mięsa oraz produkty zbożowe z owsa i pszenicy. Obecnie sposób odżywania się Irlandczyków nie odbiega od powszechnej w Europie. Cenione przez Irlandczyków w kuchni są morskie ryby i wszelkie owoce morza m.in. małże (mule), którymi zostaliśmy oczywiście ugoszczeni. Zarówno mule jak i kraby, krewetki oraz ostrygi podawane są z dużą ilością czosnku, trawy cytrynowej i wina.
Irlandczycy na śniadanie jedzą:
Tosty z marmoladą lub czekoladą, kanapki to podstawa żywienia uczniów. Herbata i kawa jest obowiązkowa.
Z naszych obserwacji wynika, iż są też tacy Irlandczycy, którzy jedzą poranną porcję owsianki. Dzieci i młodzież z reguły jedzą płatki z mlekiem, których na sklepowych półkach jest ogromny wybór.
English Breakfast przygotowywany jest głównie w weekendy, składa się ze smażonych kiełbasek wieprzowych (sausages), smażonych plastrów bekonów (rashers), jajek sadzonych, white pudding (rodzaj białej kaszanki) lub black pudding (rodzaj czarnej kaszanki), pieczony pomidor (oven-baked tomato), smażone pieczarki, tosty, frytki lub pieczone ziemniaki, fasolka w sosie pomidorowym, a do picia kawa lub herbata z mlekiem.






Na obiad Irlandczycy uwielbiają:
– Fish and chips – brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście lub bułce tartej oraz frytek.
– Pizzę– królowa stołów we wszystkich krajach na świecie.
– Hamburgery – typowe danie typu fast food, kanapka z kotletem z mięsa wołowego.
– Chowder czyli gęste kremowe zupy zabielane dużą ilością mleka lub śmietany typowe dla kuchni anglosaskiej. Nasza zupa krem została posypana lubczykiem i podana z tostem.
– Steak guinness and cheese pie with a puff pastry lid czyli danie z pokrywką ciasta francuskiego, w którym znajduje się wołowina z groszkiem warzywami w sosie na bazie Guinness.
– Coddle pochodzi z Dublina, jest to warstwa gotowanych wieprzowych parówek, bekon, plastry ziemniaków i cebuli, a wszystko to podawane w wywarze z bekonu i kiełbasek posypane pietruszką.
– Irish Stew – czyli baranina duszona z ziemniakami i cebulą w gęstym sosie.










Na deser jedzą, a w pubie piją:
– Terry’s Chocolate Orange to aksamitna czekolada połączona z naturalnymi olejkami pomarańczowymi, w kształcie kuli rozdzielającej się na 20 segmentów, niczym cząstki pomarańczy, jedzona przeważnie na świeta Bożego Narodzenia.
– Scones – irlandzkie słodkie bułeczki.
– Chipsy – mamy wrażenie, że irlandzkie półki w marketach uginają się od chipsów kwaśnych, słonych, ostrych.
– Lody – pycha, próbowaliśmy z dwóch znanych irlandzkich lodziarni.
– Kawa wyśmienita w smaku, szczególnie ta z ekspresu.
Guinness – najbardziej popularną marką piwa irlandzkiego jest Guinness czyli rodzaj portera – ciemne i gorzkie. Zamawiając je w pubie zawsze dostaje się pintę, czyli nieco ponad pół litra. Innym znanym irlandzkim alkoholem jest whiskey, destylowana w Irlandii od XIII wieku. Irlandczycy piją mocną kawę, którą przyrządza się często z dodatkiem whisky lub bitej śmietany. irlandzkie słodkie bułeczki.







