Rumunia – jedzenie

Kuchnia Rumuńska charakteryzuje się prostotą jednak czerpie swe inspiracje z kuchni tureckiej, greckiej, niemieckiej i włoskiej. Na śniadanie Rumuni jedzą tak jak Polacy pieczywo i jogurt, kiełbasy.
Kuchnia słynie z zup – ciorb oraz sarmali czyli gołąbków z mięsem mielonym zawijanym w liście kapusty bądź winorośli, bo podstawą rumuńskiego jadłospisu są mięsa, szczególnie z rusztu:
-mici bardzo zbliżone do kebabczetów pulpeciki mielonego mięsa formowane na kształt kiełbasek z ostrymi przyprawami i czosnkiem,
-muschi de vaca/porc/miel (kotlcywo i jet wołowy/cielęcy/jagnięcy),
-piept de pui (pierś kurczaka),
-cabanos prajit (kiełbasa smażona).
Do  mięs podawana jest głównie mamałyga polana śmietaną i serem, m.in bryndzą. To narodowa rumuńska potrawa, z mąki albo kaszy kukurydzianej.
Na deser jedzą omletă lub clătite z marmoladą, serem owczym lub serwatką, ryż na mleku, a także sławetn baklava – turecki przysmak z orzechami i miodem. Warto też pokusić się o spróbowanie cujki (palinki) czyli rumuńskiej śliwowicy.
Smacznego po rumuńsku to poftă bună.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *