Targi, Jarmarki i Kiermasze Bożonarodzeniowe w Warszawie

W okresie Świąt Bożego Narodzenia w różnych dzielnicach Warszawy wyrastają jarmarki. Warto takie miejsca odwiedzić, bo można zaopatrzyć się w prezenty, spróbować regionalnych potraw a także po to aby poczuć samą magię świąt. O to kilka z ich:

Jarmark Bożonarodzeniowy na Międzymurzu Barbakanu. Wśród wystawców znalazły się stoiska sprzedawców czapek, skarpet, futer, szalików, wyrobów ceramicznych, producenta bombek Mark, pamiątek z Warszawy. Można też było zrobić sobie zdjęcie ze św. Mikołajem w specjalnie do tego przygotowanych pawilonach. W punktach z gastronomią odwiedzający mogą napić się gorącej kawy czy też wina, a także zjeść typowo polskie potrawy: pierogi, oscypki, bigos, co dla turystów stanowi nie lada atrakcję. Było też stoisko z węgierskimi langoszami.

Jarmark Wigilijny „Pod Wieżą” jest niewielki i otwierany jest cyklicznie raz w roku, na placu restauracji Pod Wieżą przy kościele św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu 68 w Warszawie. Na jarmarku sprzedawane są ozdoby choinkowe, kolorowe naczynia, biżuteria, ubrania, serwety i obrusy. Można też zakupić pierogi, miód i napić się grzanego wina.

Targ Rybny na Placu Powstańców Warszawy. Jest to nowa inicjatywa dla wszystkich amatorów dobrej ryby! W każdy piątek na Placu Powstańców Warszawy czekają na klientów wystawcy z rybami i owocami morza najwyższej jakości – świeżymi, wędzonymi, marynowanymi i w przetworach. Na targu można zakupić:
-rybny (Dorsz, Śledź, Łosoś, Jesiotr, Pstrąg, Makrela, Sum, Karp, Dorada, Żabnica, Grasica, Labrax, Sardynki, Węgorz, Flądra, Halibut, Tuńczyk, Okoń, Lin, Szczupak),
-owoce morza (mule, ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, kraby, scalopsy, langusty i wiele innych),
-dania sporządzane na miejscu (zupa rybna, smażony dorsz, sandacz, sum, mule, kalmary, ostrygi, oraz wiele autorskich pomysłów z kilku regionów świata).
Targ Rybny powstał w odpowiedzi na potrzebę istnienia w Warszawie możliwości regularnego zakupu wysokiej jakości ryb i owoców morza.

Barbakan rzemiosłem zdobiony” to targ rzemiosła artystycznego i rękodzieła. Na jarmarku można było zakupić wiele atrakcyjnych prezentów, ozdoby świąteczne, piękne wyroby rękodzielnicze polskich rzemieślników oraz wyroby rzemieślników z Węgier, Holandii, Litwy i Ukrainy. W Jarmarku wzięło udział około 60 wystawców.

Kiermasz Bożonarodzeniowy znajduje się na Planu Wilsona na Żoliborzu. Wprowadza w świąteczną atmosferę stworzoną przez 24 wystawców między innymi z Węgier, Holandii, Austrii i Polski. Będzie grzane wino, węgierki langosz i kołacz, holenderskie wafle na ciepło wypiekane na miejscu, niemieckie i austriackie kiełbaski, gularze, polskie pierogi i tradycyjnie już ozdoby choinkowe, rękodzieło, a także świąteczne ciasta, wędliny i pieczywo.

Jarmark Świąteczny na Ursynowie w parku im. Jana Pawła II, obok Parafii Wniebowstąpienia Pańskiego, na KEN 101 w Warszawie. Nie zabrakło na nim specjałów kulinarnych różnych kuchni, ryb, serów oraz typowo polskich wyrobów mięsnych, pieczywo wytwarzane na naturalnym zakwasie a także swojskich wypieków, słodyczy i wyrobów z czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *