18 listopada 2017 r. Festiwal Pierogów Świata w PKiN w Warszawie

Festiwal Pierogów Świata został zorganizowany przez Smaczny Targ w sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem smakoszy, którzy cierpliwie czekali w długiej kolejce po festiwalowe bilety. W ofercie znalazły się pierogi, niemalże całego świata: polskie (we wszystkich możliwych smakach), włoskie – ravioli, japońskie – gyoza, hiszpańskie – empanada, gruzińskie – chinkali, tybetańskie – momo, z kuchni wschodniej – czebureki i pielmieni, uzbeckie – manty albo hinduskie – samosa. Pierogi serwowali m.in. BaoBao, Pierogi z Drogi, Smaki Mamuśki – rodzinna manufaktura pierogowa, Curry Hut, Excellent Cook – Pierogowa Kraina, Po Nitce Food Truck,Restauracja Gruzja PHO 206zaParowani pierożki dim sumBar StołecznySytyGarnek, Restauracja Himalaya Nepal,  Restauracja Gruzińska „ MADA”Żarcie MamuśkiHimalayan Yeti. Z tej całej pierogowej gamy, spróbowaliśmy pochodzących z Afganistanu, pieczonych pierogów bolani z farszem z grochu i cebuli, podawanych na gorąco z ostrym paprykowym sosem, były smakowite.

Oprócz stoisk z pierogami imprezę uświetniły warsztaty gastronomiczne, można było przyjrzeć się, jak od początku do końca tworzy się pierogi. Ponadto odbyła się akcja „Gotuj się do pomocy!”, w której polskie gwiazdy wzięły udział w przygotowywaniu pierogów. Środki pozyskane z ich sprzedaży przeznaczono na cele Hospicjum Domowego im. Cicely Saunders oraz Stowarzyszenie Hospicjum Domowe w Warszawie. W lepieniu pierogów, zespół hospicjum, wsparli znani polscy aktorzy filmowi i teatralni:  Marcin Troński, Piotr Zelt, Józef Pawłowski, Lucyna Malec, Wojciech Malajkat, Michał Żebrowski oraz dziennikarki Miłka Skalska i Agata Passent, a także magik Y – nowoczesny iluzjonista i mentalista. Podczas naszego pobytu pierogi lepiła Lucyna Malec – nasza ulubiona aktorka z Teatru Kwadrat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *