25 stycznia 2016 r. Rurki z Bitą Śmietaną Rondo Wiatraczna w Warszawie

Paczuszka chrupiących rurek z bitą śmietaną, wytworzonych w kultowej pracowni na Rondzie Wiatraczna w Warszawie, dotarła na Kabaty w całości zapakowana w biały papier i przewiązana czerwoną wstążką. Pomimo dość długiej podróży, rurki nie namiękły i nadal chrupały podczas jedzenia. Niezbyt słodka w smaku bita śmietana i delikatne ciasto przypomniały nam smak, który przewijał się przez nasze dzieciństwo w latach 70 tych.
Dowiedzieliśmy się, iż Rurki z Wiatraka powstają w tym miejscu od 1958 roku, według unikatowego rodzinnego przepisu opracowanego przez ojca pani Aliny Przewłockiej – emerytowanej szefowej. Obecnie interesem kieruje Pan Piotr Przewłocki – wnuk Pani Aliny. Na zapleczu znajduje się maszyna produkcji niemieckiej, z 1948 roku do ubijania śmietany. Druga maszyna do nabijania śmietany (udoskonalona przez założyciela firmy Konstantego Przewłockiego) stoi tuż obok kasy i na zamówienie klienta każdorazowo rurki wypełniane są kremem. Polecamy z pełną odpowiedzialnością 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *