26 lutego 2016 r. Kiełbaski z niebieskiej nyski w Krakowie

Kiełbaski z niebieskiej nyski można zjeść tylko w godzinach od 20 do 3 nad ranem i tylko na ul. Grzegórzeckiej w Krakowie.
Sprawa polega na tym, iż dwu osobowa ekipa ubrana w białe fartuchy przyjeżdża nyską pod Halą Targową i rozpala ognisko z drewna bukowego i owocowego! Każdego dnia oprócz świąt i niedzieli na specjalnej konstrukcji na ogniu pieką kiełbaski! W kolejce po kiełbaskę z bułką ustawia się za każdym razem ogonek ludzi, a sukces jaki osiągnął ten projekt jest dla nas czymś niewiarygodnym! Historia sprzedaży krakowskich kiełbasek z nyski rozpoczęła się w 1991 roku, kiedy to dwóch przyjaciół-taksówkarzy postanowiło porzucić dotychczasowe zajęcie i zorganizować nocny punkt z ciepłym. Zakupili niebieską nyskę, zapakowali do niej rożen, zapas smakowitej kiełbasy (ponoć jej źródło jest tajemnicą) i zaczęli działać.
Pan Darek i Pan Marek, którzy tego dnia obsługiwali klientów, powiedzieli nam, iż kiełbasy pochodzą z prywatnej produkcji, są tak dobrane by utrzymały się na ruszcie i nie spadały do paleniska. W czasie kiedy kiełbaski „dochodziły” klienci cierpliwie czekali aby skonsumować na stojąco swoją porcję. W skład zestawu za 8 zł wchodziły: kiełbasa + świeża bułka + musztarda do woli. Można było dokupić też oryginalną oranżadę. Na życzenie klienta, zestaw na wynos pakowany jest w firmowe reklamówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *