Słowacja – jedzenie

Obecnie w sklepach i restauracjach na terenie Słowacji wszystko dla nas Polaków jest dosyć drogie, bowiem od 1 stycznia 2009 r. na terenie tego kraju obowiązuje waluta Euro.
Kuchnia słowacka różni się nieco w poszczególnych regionach kraju, ale jest podobna do kuchni polskiej:
Rogale (uwielbiane na śniadanie, w kształcie długich paluchów),
Gulasz (zapożyczony z kuchni węgierskiej),
smażony ser,
Hałuski (ziemniaczane kluseczki, takie kopytka),
Bryndzové halušky (kluski ziemniaczane podawane z bryndzą),
Bryndzové pirohy (pierogi z bryndzą),
Široké rezance s tvarohom a slaninou (tagliatelle z twarożkiem i przysmażanym bekonem),
Zemiakové placky placki ziemniaczane,
Žemľovka (ciasto chlebowe, takie placki jak na pizze, nieco grubsze),
Trdelnik (ciasto drożdżowe w kształcie walca pustego w środku).
Po Słowacku smacznego to „dobrú chuť” 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *