Węgry – jedzenie

Spróbowaliśmy na Węgrzech:
– tradycyjny węgierski kołacz (trdelnik, kurtoskalacs),
– gulasz węgierski z dużą ilością ostrej, węgierskiej papryki,
– węgierskie piwo jasne i ciemne,
– Langosz (węg. lángos, słow. lángoš) – specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej). Smakują jak słone pączki 😉
Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Bliźniakowska dołożyła extra krążki fiotetowej cebuli.
– świeże papryki o różnych stopniach ostrości (najlepiej kupić w dużej hali targowej),
– salami i kiełbasę węgierską,
– różne pasty z papryk,
– lody w kształcie kwiatów,
– marcepan (polecamy odwiedzić sklep i muzeum marcepanu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *