Na śniadanie Włosi piją głównie Espresso (mocną kawę z charakterystyczną pianką na powierzchni zwaną crema, podawaną w malutkiej filiżance). Do godziny 11:00 zamawiają Caffe’ latte (czyli Espresso podane z większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki) lub Cappuccino (Espresso podawane ze spienionym mlekiem, o równych proporcjach kawy, mleka i mlecznej pianki). Do tego Croissant lub rogalik (cornetto) lub tost z kremem orzechowym – nutellą i herbatniki (biscotti).

Włoskie knajpki ożywają wieczorami. Najbardziej obfitym i zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, spożywana około 20. Wśród dań, które w nich występują, pierwsze skrzypce grają pizze i makarony oraz lasagne. Włosi jedzą dużo warzyw. Na deser królują tiramisu, cannoli oraz panna cotta. Niemalże narodowym napojem jest wino. Na wszystkich placach sprzedawane są pieczone kasztany.








