4 do 8 października 2016 r. Włochy – Rzym jedzenie

Na śniadanie Włosi piją głównie Espresso (mocną kawę z charakterystyczną pianką na powierzchni zwaną crema, podawaną w malutkiej filiżance). Do godziny 11:00 zamawiają Caffe’ latte (czyli Espresso podane z większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki) lub Cappuccino (Espresso podawane ze spienionym mlekiem, o równych proporcjach kawy, mleka i mlecznej pianki). Do tego Croissant lub rogalik (cornetto) lub tost z kremem orzechowym – nutellą i herbatniki (biscotti).

Włoskie knajpki ożywają wieczorami. Najbardziej obfitym i zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, spożywana około 20. Wśród dań, które w nich występują, pierwsze skrzypce grają pizze i makarony oraz lasagne. Włosi jedzą dużo warzyw. Na deser królują tiramisu, cannoli oraz panna cotta. Niemalże narodowym napojem jest wino. Na wszystkich placach sprzedawane są pieczone kasztany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *