Chorwacja – jedzenie

Chorwacja - BurekChorwacja słynie ze wspaniałej, różnorodnej kuchni, w zależności od regionu. Wśród specjałów można wymienić:
-Burek czyli słone ciasto serem. Jest to mój ukochany chorwacki przysmak.
-wytrawne przekąski sir (ser), slane srdele (solone sardynki), dalmatinski pršut (szynka dalmacka), kiełbasy,
-dania z grilla: ryby, sznycle, Ćevapčići (kotlety zrobione z mielonego mięsa, w walcowanym kształcie, bez panierki z mięsa wymieszanego cebulką, czosnkiem, przyprawami i ziołami),
-sałatki na bazie swieżych pomidorów, cebuli, papryki,
-papryka pieczona, polana octem winnym i oliwą z oliwek do tego pszenna puszysta bułka do maczania w potrawie,
-wspaniałe lody,
-genialne wina i rakija, a także wyśmienite piwa:  Ožujsko z Zgrzebia i Karlovaeko z Karlovaca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *