Czechy – jedzenie

W kuchni czeskiej królują zupy (polévka) m.in. flaki (drštková), zupa ziemniaczana (bramborová), rosół (vývar) z uszkami,
Na drugie danie Czesi przyrządzają gulasze z wieprzowiny, polędwicę wołową z plasterkiem cytryny i żurawiną, w sosie śmietanowym, cielęcina (telecí maso) i kurczak (kuře).
Nieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych jest knedlík z mąki, ziemniaków lub kaszy manny z drożdżami, formowany na kształt bochenka chleba. Jako dodatek do dań podaje się kapustę oraz sałatki z ogórka, pomidora, czerwonej papryki i cebuli w słodkawym sosie winegret.
Na deser Czesi jedzą naleśniki (palačinky) z białym serem (tvaroh), lody (zmrzlina) oraz owoce i orzechy, często z polewą czekoladową, jabłkowy strudel (cz. jablkový štrůdl) oraz bułeczki z powidłami. Ovocný knedlík nadziewany śliwkami lub morelami, jagodami stanowi samodzielny posiłek ale może być także derem. Obowiązkowo należy spróbować czekolady Studenckiej i Lentilków. Posiłki popijane są słynnym czeskim piwem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *