Francja – jedzenie

We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia.
Na śniadanie zazwyczaj Francuzi jedzą bagietki lub croissanta (rogaliki) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Popijają sok pomarańczowy, mleko, wodę perrier.
Obiad (déjeuner) spożywają między godziną 12, a 14. Jako przystawki (entrée) jedzą sery.
Najpóźniejszym posiłkiem jest ciepła kolacja (dîner),  spożywana między ok.20-22.
Podczas posiłków pije się wodę prosto z kranu, a do obiadu wino lub piwo.
Uwielbiamy ich tradycyjny pyszny pyszne deser – krem brûlée.
Pieczywo kupowaliśmy w piekarniach francuskich – boulangerie bagietere.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *