Jedzenie na Bałkanach – w Macedonii, Serbii

Jedzenie na Bałkanach jest pyszne. Owoce i warzywa dojrzewające w promieniach słońca, ziołowe oliwy, a nawet zwykła cebula smakuje w tych rejonach wyjątkowo. Mieliśmy okazję spróbować m.in.:
– Kawę przyrządzoną w tygielku, bo tak obowiązkowo należny zacząć dzień,
– Na śniadanie do kawy koniecznie należy zjeść sycący Burek z naturalnym jogurtem,
– Do sosów z mięsem, pieczonych papryk czy bakłażanów albo cukinii używaliśmy kawałków białej, puszystej bułki.
– Owoce to przede wszystkim świeżo zebrane z pola i soczyste rozpływają się w ustach arbuzy.
– Niezastąpiona do obiadu jest sałatka szopska czyli miska pomidorków, ogórków, słonego sera i przyprawy.
– Kukuruz czyli gorąca kukurydza pieczona na grillu lub gotowana w wodzie.
– Ajvar, czyli pasta z pieczonych papryk i bakłażanów.
– Soki z pomarańczy, piwo to napoje, które na Bałkanach mają jakiś inny smak i bardzo dobrze wchodzą.

 

Jedzenie spróbowane podczas wakacji 2o17 – kliknij,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *