Grecja – jedzenie

Wśród produktów królujących na greckich stołach znajdują się m.in. różne mięsiwa, sery, warzywa, oliwki, dojrzałe w słońcu owoce i pyszna chałwa.
Podczas greckich wakacji 2016 udało nam się wiele z tych specjałów skosztować.
Choriatiki – sałatkę greckę (pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła).
Sery Halloumi – wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, najlepszy jest grillowany.
Sery feta (cierpki ser dojrzewający, który jest specjalnością kuchni greckiej).
Souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z kawałeczków mięs (wieprzowe, wołowe) zapiekanych na patyczku.
Spanakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: serowym, szpinakowym, mięsnym.
Kebab i gyros – mięso przygotowane na pionowym ruszcie podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami.
Tzatziki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu.
Keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa podawane w sosie pomidorowym z patates tiganites czyli frytkami.
owoce (winogrona, granaty, arbuzy, pomarańcze), które dojrzewają w greckim słońcu są słodkie i soczyste.
Pistacje – pierwszy raz w życiu jedliśmy nieprzetworzone orzechy pistacjowe, prosto z drzewa.
Lody – smakują pysznie, może dlatego że są dość drogie i traktowane jako rarytas.
Kafes – kawa po grecku.
Ouzo – wódka z dodatkiem anyżku.
Retsina – nasze ulubione wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej, które wyśmienicie smakuje ze Spritem i limonką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *