Łotwa – jedzenie

Kuchnia łotewska promuje produkty mączne z nadzieniem mięsnym, kapuścianym, ziemniaczanym i grzybowym, wypiekane, gotowane lub smażone. Pierogi, bułki drożdżowe i ciastka francuskie.
Znajdziemy tu także dużo ryb (łososie, szczupaki, karpie, makrele, szproty, dorsze,  śledzie, pstrągi, minogi, okonie)  – wędzone, suszone, solone, nadziewane. Zachwycił mnie krem z ryby serwowany z wielkiego opalanego drewnem kotła.
Sezonowe warzywa i owoce, szczególnie granaty smakują wyśmienicie.
Smacznego po łotewsku to labu apetīti!

Potrawy spróbowaliśmy podczas pobyt w Rydze i Jurmali – kliknij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.