Kuchnia łotewska promuje produkty mączne z nadzieniem mięsnym, kapuścianym, ziemniaczanym i grzybowym. Wypiekane, gotowane lub smażone. Podawane w różnej formie: pierogów, bułek drożdżowe i ciastek francuskich. Znajdziemy tu także dużo ryb (łososie, szczupaki, karpie, makrele, szproty, dorsze, śledzie, pstrągi, minogi, okonie) serwowanych jako wędzone, suszone, solone, nadziewane. Pierwszy raz jedliśmy krem z ryby serwowany na targu wprost z wielkiego opalanego drewnem kotła smakował wprost genialnie! A po długim zwiedzaniu, sezonowe owoce, warzywa i ogromna ilość słodkich bułeczek smakują po prostu wyśmienicie. Wypróbowaliśmy też łotewskiego chińczyka (kurczak curry) w samym centrum Rygi.
Smacznego po łotewsku to labu apetīti!
Potrawy spróbowaliśmy podczas pobyt w Rydze i Jurmali – kliknij!















