Wigilia – dzień przed Bożym Narodzeniem

Wigilia to jedno z dwóch (oprócz Wielkanocy – kliknij) najważniejszych polskich świąt. W tradycji chrześcijańskiej jest to dzień poprzedzający Boże Narodzenie, 24 grudnia każdego roku czyli, dzień kończący okres adwentu. Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza (biesiada) wigilijna rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie! Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Znamy ich dziś pod imionami Kacper, Melchior i Baltazar.
Przy wigilijnym stole zasiadamy z całymi rodzinami, obok stoi rozświetlona choinka, z głośników lecą kolędy. Koniecznym elementem każdej Wigilii jest Mikołaj, rozdający prezenty. W niektórych rejonach jest to Gwiazdor. W zależności od rejonu Polski, wśród potraw na wigilijnym stole znajdują się dania wytrawne:
-barszcz czerwony/ żurek/ zupa owocowa/ zupa rybna, a nas szary barszcz z suszonych grzybów,
-smażone ryby: karp, mintaj, morszczuk, łosoś, pstrąg, tuńczyk. Ciekawostką może być dla kogoś fakt, że u nas w domu, do smażonego karpia, podaje się chałkę z miodem.
-pierogi z kapustą i grzybami, uszka,
-śledzie z cebulką,
-kapusta z grochem z zagłębia, a także kapusta z grzybami,
-gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów podawane z sosem grzybowym – z rejonu Zamojszczyzny.

Natomiast na słodko polskie gospodynie pieką: makowce, różne rodzaje serników, jabłecznika, piernik i pierniczki, a także szaleją z różnymi wariacjami na słodko m.in. pijane śliwki w czekoladzie.
Do picia kompot z suszonych owoców, u nas robi się jedynie z suszonych śliwek z pestką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *