Boże Narodzenie – dania na Wigilię

24 grudnia w tradycji chrześcijańskiej jest to dzień poprzedzający Boże Narodzenie, tj. dzień kończący okres adwentu. Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie! Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Znamy ich dziś pod imionami Kacper, Melchior i Baltazar.

Polacy przy wigilijnym stole zasiadają z całymi rodzinami, przyjaciółmi, a obok stoi rozświetlona choinka, a w tle z głośników słychać kolędy. Koniecznym elementem każdej Wigilii jest Mikołaj (w niektórych rejonach jest to Gwiazdor, Gwiazdka) rozdający prezenty.

W zależności od rejonu Polski, wśród potraw na wigilijnym stole znajdują się dania wytrawne:
-barszcz czerwony/ żurek/ zupa owocowa/ zupa rybna, a nas szary barszcz z suszonych grzybów,
-smażone ryby: karp, mintaj, morszczuk, łosoś, pstrąg, tuńczyk.
– gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów podawane z sosem grzybowym (z Zamojszczyzny)

Recepta na moją wigilię to danie wytrawne:
– smażony karp,
– chałka z miodem,
-pierogi z kapustą i grzybami,
-kapusta z grochem,
– szary barszcz
– uszka i czerwony barszcz.
słodkie:
– sernik, makowiec, pierniczki.

Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.