Kocham smaki Gruzji! Kuchnia gruzińska słynie z potraw mącznych typu chaczapuri czy chinkali, a także z serów, wyśmienitych sałatek z dodatkiem ziół, głównie kolendrą posypanych kulkami granatu.
Warto spróbować:
– Chaczapuri to wspaniały gruziński placek z serem. W wersji adżaruli z serem, jajem i masłem! Chaczapuri (chaczo-ser + puri-chleb).
– Chinkali to pierogi w kształcie „sakiewek” takich piramidek, ze zgrubieniem ze zwiniętego ciasta na szczycie, wypełnione aromatycznymi i soczystymi mięsami (w wersji oryginalnej – wołowo-wieprzowymi) lub na przykład grzybami czy serem (w swoich wegetariańskich mutacjach). Potrawę je się palcami, trzymając za zgrubienie na szczycie – należy bardzo uważać, żeby z pierogów nie wyciekł sos będący esencją dania! Chinkali popija się piwem – oczywiście gruzińskim.
– Shoti czyli po prostu gruziński chleb wypiekany w piecach tone, zajadaliśmy go przy każdym niemal posiłku. Chleb w kształcie nieregularnego rombu. W zachodniej części Gruzji trójkątne kukurydziane placki mcchadi, wypiekane na glinianych patelniach.
– Kababi to gruziński kebab, zupełnie inny niż turecki. Można niekiedy kupić do niego turecki ayran (popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody – w proporcji 2:1 lub 1:1)
– sałatki z pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz ziołami.
– świeże zioła typu kolendra, koper, pietruszka przechowywane są w gazetach, podawane do sałatek z pomidorami, cebulą, ogórkiem.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000099.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000166.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/201407117593.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000136.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000811.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/201407117592.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000118.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_20240721_142623-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/07/1000133943-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/07/1000133944.jpg)
– Churchkhela czyli gruziński „snickers”, w skład wchodzą nawinięte na nitkę orzechy (choć mogą to być również inne owoce), zamoczone w masie winogronowej i wysuszone.
– Sery, orzechy, arbuzy, brzoskwinie, nektarynki smakują w Gruzjji fantastyczne.
– Zielone orzechy w syropie cukrowym to ciekawostka smakowa.
– Nieszpułka zwyczajna to malusieńkie, żółte owoce przypominające wyglądem mini gruszki z czarną pestką i smakiem niczym śliwka. Jej największą zaletą jest nie tylko spektakularne kwitnienie, ale także wartościowe owoce, z których można przygotować doskonałe przetwory.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000112.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000211.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000312.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000108.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000411.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/2014082310048.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000145.jpg)
– piwa różne
– wina produkowane w Gruzji są jednymi z najstarszych na świecie. Uprawę winorośli rozpoczęto w Gruzji 7 do 5 tysięcy lat p.n.e., kiedy mieszkańcy południowego Kaukazu zauważyli, że pozostawiony na zimę w zagłębieniach sok z winogron zamienia się w wino.
– Kwas chlebowy to klasyczny klasyfikowany gruziński napój bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000611.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000511.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image0000711.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000155.jpg)
–granaty, figi oraz winogrona
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/08/Image000186.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/201407117674.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/201407117673.jpg)