Podczas festiwalu, w przygotowywaniu pierogów brała udział Lucyna Malec – nasza ulubiona aktorka występująca na deskach Teatru Kwadrat. Brała udział w akcji „Gotuj się do pomocy!”, w której polskie gwiazdy cyklicznie pomagają kwestują na rzecz Podopiecznych Hospicjum Domowego im. Cicely Saunders oraz Stowarzyszenie Hospicjum Domowe w Warszawie.
Oprócz Lucyny Malec w lepieniu pierogów, zespół hospicjum, wsparli inni znani polscy aktorzy filmowi i teatralni: Marcin Troński, Piotr Zelt, Józef Pawłowski, Lucyna Malec, Wojciech Malajkat, Michał Żebrowski oraz dziennikarki Miłka Skalska i Agata Passent, a także magik Y – nowoczesny iluzjonista i mentalista.
Festiwal Pierogów Świata został zorganizowany przez Smaczny Targ w sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem smakoszy, którzy cierpliwie czekali w długiej kolejce po festiwalowe bilety.
W ofercie znalazły się pierogi, niemalże całego świata: polskie (we wszystkich możliwych smakach), włoskie – ravioli, japońskie – gyoza, hiszpańskie – empanada, gruzińskie – chinkali, tybetańskie – momo, z kuchni wschodniej – czebureki i pielmieni, uzbeckie – manty albo hinduskie – samosa. Pierogi serwowali m.in. BaoBao, Pierogi z Drogi, Smaki Mamuśki – rodzinna manufaktura pierogowa, Curry Hut, Excellent Cook – Pierogowa Kraina, Po Nitce Food Truck,, Restauracja Gruzja PHO 206, zaParowani pierożki dim sum, Bar Stołeczny, SytyGarnek, Restauracja Himalaya Nepal, Restauracja Gruzińska ” MADA”, Żarcie Mamuśki, Himalayan Yeti.
Z tej całej pierogowej gamy, spróbowaliśmy pochodzących z Afganistanu, pieczonych pierogów bolani z farszem z grochu i cebuli, podawanych na gorąco z ostrym paprykowym sosem, były smakowite.