Włochy – jedzenie

Na śniadanie Włosi piją głównie Espresso (mocną kawę z charakterystyczną pianką na powierzchni zwaną crema, podawaną w malutkiej filiżance). Do godziny 11:00 zamawiają Caffe’ latte (czyli Espresso podane z większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki) lub Cappuccino (Espresso podawane ze spienionym mlekiem, o równych proporcjach kawy, mleka i mlecznej pianki). Do tego Croissant lub rogalik (cornetto) lub tost z kremem orzechowym – nutellą i herbatniki (biscotti).

Włoskie knajpki ożywają wieczorami. Najbardziej obfitym i zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, spożywana około 20. Wśród dań, które w nich występują, pierwsze skrzypce grają pizze i makarony oraz lasagne. Włosi jedzą dużo warzyw. Na deser królują tiramisu, cannoli oraz panna cotta. Niemalże narodowym napojem jest wino. Na wszystkich placach sprzedawane są pieczone kasztany.

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnię włoską charakteryzuje duża ilości warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu.  Powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Na północy je się ryż i polentę, a na południu makarony. Region Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d’Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.


Z Włoskiej kuchni znamy też Lasagne, Ravioli, Risotto, Cannoli sycylijskie, bruschette, gnocchi.
Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Na deser Włosi uwielbiają panna cotta lub tiramisu, a podczas jazdy na nartach słynne Bombardini.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.