Na śniadanie Hiszpanie jedzą puddingi, cuajada-ser, różne wypieki np. churros – paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju. Popijają te słodkości kawą. Na obiad spożywają sałatki, kurczaki, rybę do tego bagietki lub inny świeży chleb. Wieczorem ok 21:00-22:00 zaczynają prawdziwe uczty. Kolacja składa się z wielu potraw, zupy, ryby i wieprzowina obecne na stole są też sałatki ze świeżych warzyw.
Hiszpanie przyrządzają:
-tapas – wszelkiego rodzaju kanapeczki i przekąski,
-gazpacho – chłodnik pomidorowy,
-paelle – danie na bazie ryżu, z owocami morza, mięsem kurczaka, a czasem bezmięsne.
-chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe, fabada – rodzaj potrawy z fasoli
-tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków
-króliki w sosie z musztardą,
-chorizo z fasolą, pomidorami, czerwoną cebulą i ziemniakami.
Podobnie jak do obiadu uwielbiają zagryzać dania bagietką ale jedzą też frytki, makarony.
Każdy Hiszpan kończy posiłek kawą, która podawana jest na kilka sposobów.
Smacznego po hiszpańsku to ¡que aproveche!