Podczas zwiedzania Niemiec spróbowaliśmy niemieckie ser pleśniowe, szynkę i chrupiące słone rogaliki oraz regionalne niemieckie dania (rosół, zupa cebulowa, mięso z ziemniakami i sałatki z kapusty), napoje. Przede wszystkim jedliśmy typowo niemieckie kiełbasy:
➡️Bratwurst – podstawowy rodzaj kiełbasy, powstający z mięsa wieprzowego, wołowego oraz cielęcego;
➡️Rohwurst – kiełbasa wyrabiana z surowego mięsa i specku (wędzonej szynki) z przyprawami, wędzona lub suszona (miękkie – Mettwurst, Teewurst, twarde – salami, Landjäger, Zervelatwurst)
➡️Bruhwurst – kiełbasa z drobno zmielonego, peklowanego mięsa z dodatkiem skrawków szynki lub specku (frankfurterki, Wiener, Weisswurst, czyli biała kiełbasaa
➡️Kochwurst – kiełbasa uformowana z przegotowanych podrobów (wątróbki, ozora) zagęszczonych krwią, kaszą, ewentualnie żelatyną, po czym gotowana lub wędzona (popularne typy to Blutwurst, Leberwurst czy Grützwurst)
Döner Kebap uważany jest za tradycyjną potrawę niemiecką pomimo, że jest to danie tureckie. Właśnie w Niemczech znajdziemy najsmaczniejsze kebaby w całej Europie!
Piwo. Niemcy rozpieszczają miłośników piwa, oferują swoje własne marki, jak np. Berliner Kindl, Berliner Pilsner, Schultheiss, oraz Berliner Weisse, piwo o praktycznie białym kolorze i mniejszą zawartością alkoholu niż pozostałe trunki.
Kiedyś zimą, na niemieckim Bożonarodzeniowym Jarmarku piliśmy też pyszne grzane wino w smukłych kuflach.