Największym litewskim przysmakiem są dla mnie batoniki serowe. Słodki baton twarogowy pokryty jest polewą czekoladową. Aktualnie wybór batoników jest ogromny m.in. z galaretką, makiem, toffi, kokosem, owocami. Wywodzą się z dawnego Związku Radzieckiego, gdzie najpierw produkowane były w republikach bałtyckich, a następnie upowszechniły się w dużej części europejskiej części tego kraju. Batoniki są niezwykle popularne nie tylko na Litwie ale też w Ukrainie, na Łotwie i w Estonii. Kiedyś jadłam je tylko poza granicami, obecnie dostępne też w polskich marketach.
Zalecam jako receptę na ciekawy smak.
Kuchnię litewska charakteryzują m.in. potrawy:
-Kibiny to najbardziej znane i rozpoznawalne z litewskich dań! Pysznie smakowały te domowe, przygotowane przez naszą gospodynię z Litwy, ale smakowite były też karaimskie pierogi w Trokach, skąd właśnie się wywodzą.
– Cepeliny są do ziemniaczane pyzy są chyba najpopularniejszym daniem,
– chłodnik litewski – najlepszy w gorące dni, na zdjęciu jedzony w poznańskim Pyra Bar
– chłodnik karaimski – biały z ogórkiem, jadłam go w Trokach,
– pyszne sery i wędliny litewskie – kupione na targu w Wilnie,
– próbowaliśmy też różne kawy, ciastka i desery.
Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl