Wracamy do Pyra Bar w Poznaniu, bo jedzenie w tym miejscu jest wyśmienite. Tym razem zamówiliśmy:
– chłodnik litewski z jajkiem,
– placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną,
– zapiekankę ziemniaczana zBoczek (talarki z ziemniaków, boczek wędzony, cebula, śmietana, mozzarella)
– zapiekanka ziemniaczana z grzybami (talarki z ziemniaków, grzyby, boczek wędzony, cebula, śmietana, i ser mozzarella)
-kompot z wiśni.
Zamówienie:
– zapiekane pyry z sosem mięsnym i fasolką,
– zapiekane pyry z bzikiem (pyra z pieca, twaróg półtłusty, śmietana, czerwona cebula, szczypiorek, masło).
Jednym z najbardziej znanych i popularnych w Wielkopolsce obiadów jest gzik czyli twarożek, zwykle przyprawiony śmietaną i szczypiorkiem lub cebulą, do którego podaje się pyry czyli ziemniaki.
Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl
Gdańskiej Pyry nie znam a Poznańską polecam 🙂
Faktycznie proponują świetne jedzenie 😉