Wracamy do Pyra Bar w Poznaniu, gdyż jedzenie w tym miejscu jest wyśmienite. Tym razem zamówiliśmy:
– chłodnik litewski z jajkiem (był dostępny jako zupa dnia),
– placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną,
– zapiekankę ziemniaczana zBoczek (talarki z ziemniaków, boczek wędzony, cebula, śmietana, mozzarella)
– zapiekanka ziemniaczana z grzybami (talarki z ziemniaków, grzyby, boczek wędzony, cebula, śmietana, i ser mozzarella)
-kompot z wiśni.
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/06/IMG_20240623_152050-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/06/IMG_20240623_153404-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/06/IMG_20240623_153332-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2024/06/IMG_20240623_151959-scaled.jpg)
No i koleina wizyta w Pyra Bar i pyszny obiadek:
– zapiekane pyry z sosem mięsnym i fasolką,
– zapiekane pyry z bzikiem (pyra z pieca, twaróg półtłusty, śmietana, czerwona cebula, szczypiorek, masło).
Jednym z najbardziej znanych i popularnych w Wielkopolsce obiadów jest gzik czyli twarożek, zwykle przyprawiony śmietaną i szczypiorkiem lub cebulą, do którego podaje się pyry czyli ziemniaki.
Tym razem miejsce odwiedzone podczas wyjazdu – kliknij!
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG_20220815_162807-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG_20220815_163114-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG_20220815_162953-scaled.jpg)
![](https://receptananude.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_20220815_162752-scaled.jpg)
Podczas pobytu w Poznaniu wybraliśmy się grupowo na obiad do Pyra Bar na ul. Strzeleckiej 13.
Wśród zamówionych dań wystąpiły: zBoczek, Kurczak Cukinsyn, PyraMida Smaku, Szare ale jarskie czyli klasyczne poznańskie szare kluchy w towarzystwie duszonej kapusty kiszonej z podsmażoną cebulką.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00140.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00141.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00144.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00146.jpg)
Pyra Bar w Gdańsku
Podczas pobytu w Gdańsku wybraliśmy się na obiad do Pyra Bar, który znajduje się niedaleko Bramy Wyżynnej. Panuje w nim miła atmosfera, unoszą się piękne zapachy, obsługa jest pozytywnie nastawiona do ludzi i świata pomimo dużego ruchu i panującej wysokiej temperatury. Pyra bar ma pomysłowy wystrój z lampami zrobionymi z durszlaków, czyściutką łazienką, co dla turysty nie jest sprawą obojętną. Zamówiliśmy:
– Wegetariański przysmak (ziemniaczane talarki przysypane wybranym warzywem (seler naciowy, brokuły, groszek i marchewka), spowite aksamitnym sosem zamówione dania:beszamelowym i przyprószone mozzarellą)
– PyraMiDa Smaku (ziemniaczane talarki przysypane groszkiem i marchewką, spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka, przyprószone mozzarellą)
– Frytasy wraz z sosem greckim
Z prostych składników kucharz wyczarował naprawdę smakowite jedzenie. Jeśli będziecie mieli okazję, wypróbujcie koniecznie. Polecam miejsce 😉
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00466.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00453.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00455.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2014/07/Image00458.jpg)
Gdańskiej Pyry nie znam a Poznańską polecam 🙂
Faktycznie proponują świetne jedzenie 😉