Restauracja Albatros i Bar Ptyś znajdują się w Augustowie. Obydwa punkty należą do jednego właściciela i serwują polską kuchnię. Jedliśmy kartacze (duże owalne kluski ziemniaczane z tartych surowych i gotowanych ziemniaków, nadziewane przyprawionym mielonym mięsem lub w wersji wegetariańskiej pieczarkami) oraz soczewiaki (półokrągłe pierożki z ciasta z gotowanych ziemniaków nadziewane soczewicą, grochem bądź kiszoną kapustą), a także krokiety, sakiewki warzywne, pieroga mięsnego nadziewanego serem oraz rybę. Wszystko podane ze smacznymi surówkami.
Podczas wcześniejszych pobytów w tym rejonie, udało nam się wypróbować wiele regionalnych potraw:
– babka ziemniaczana przygotowywana jest z tartych ziemniaków, mąki i jajek z dodatkiem smażonej słoniny i cebuli,
– kiszka ziemniaczana wytwarzana jest z wieprzowych oczyszczonych jelit, wypełnionych farszem z utartych ziemniaków, słoniny i posiekanej cebuli, pieczonej krótko w piekarniku,
– kindziuk – wędlina krojona w cieniutkie plasterki, podawana z razowym chlebem.
– ryby (wędzona sielawa, węgorz, sieja lub sandacz z kurkami, lin w śmietanie, faszerowany szczupak).
– sękacz to wypiek, podobny do ściętego pnia drzewa z sękami. Piecze się go wylewając ciasto na okręcany, dębowy wałek, zapiekane jest warstwami,
– mrowisko czyli cieniutkie, nieregularnie usmażone faworki oblane płynnym miodem i obsypane makiem i rodzynkami. Wyglądem przypomina mrowisko.
Odwiedziliśmy te miejsca podczas pobytu w Augustowie – wpis!.