Niezbyt słodka bita śmietana i delikatne ciasto przypomniały smak, który przewijał się przez moje dzieciństwo w latach 70 tych. Dowiedzieliśmy się, iż „Rurki z Wiatraka” powstają w tym miejscu od 1958 roku, według unikatowego rodzinnego przepisu opracowanego przez ojca pani Aliny Przewłockiej – emerytowanej szefowej.
Obecnie interesem kieruje Pan Piotr Przewłocki – wnuk Pani Aliny. Na zapleczu znajduje się maszyna produkcji niemieckiej, z 1948 roku do ubijania śmietany. Druga maszyna do nabijania śmietany (udoskonalona przez założyciela firmy Konstantego Przewłockiego) stoi tuż obok kasy i na zamówienie klienta każdorazowo rurki wypełniane są kremem.
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2016/01/Image00001-2.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2016/01/Image00002-2.jpg)
![](http://receptananude.pl/wp-content/uploads/2016/01/12509069_1779196335641562_4803092014963059637_n.jpg)
25 stycznia 2016 r. Rurki z Bitą Śmietaną Rondo Wiatraczna w Warszawie