Gruzja – jedzenie

Kuchnia gruzińska słynie z potraw mącznych typu chaczapuri czy chinkali, a także z serów, wyśmienitych sałatek z dodatkiem ziół, głównie kolendrą. Warto zatem spróbować gruzińskich smaków.
– Chaczapuri to gruziński placek z serem. Chaczapuri =chaczo-ser + puri-chleb
– Chinkali to pierogi w kształcie „sakiewek” ze zgrubieniem ze zwiniętego ciasta na szczycie, wypełnione aromatycznym mięsem w rosole. Potrawę je się palcami, trzymając za zgrubienie na szczycie – należy bardzo uważać, żeby nie wyciekł rosół będący esencją dania!
– Shoti to gruziński chleb wypiekany w piecach tone, w kształcie nieregularnego rombu.
– Shaorma to gruziński kebab i polecam do niego turecki ayran czyli napój wytwarzany z jogurtu i wody – w proporcji 2:1 lub 1:1)
– sałatki z pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz ziołami typu kolendra, koper, pietruszka przechowywane są w gazetach, podawane do sałatek z pomidorami, cebulą, ogórkiem.

zupy z fasoli, zupy gulaszowe

Na słodko:
– kosmiczne bezy i ciasta sprzedawane w cukierniach wyglądających jak sklep jubilerski

– Churchkhela czyli gruziński „snickers”, w skład wchodzą nawinięte na nitkę orzechy (choć mogą to być również inne owoce), zamoczone w masie winogronowej, z mąką i wysuszone. 
– arbuzy, melony, winogrona
– waniliowe chrupki kukurydziane, które jedzą wszyscy!
-pyszne lody z żelatyna,
– oranżady z winogron.

Zwiedziłam Gruzję w 2014 oraz 2024 roku
Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.