Kuchnia gruzińska słynie z potraw mącznych typu chaczapuri czy chinkali, a także z serów, wyśmienitych sałatek z dodatkiem ziół, głównie kolendrą.
Warto zatem spróbować:
– Chaczapuri to wspaniały gruziński placek z serem. W wersji odebrali z serem, jajem i masłem! Chaczapuri =chaczo-ser + puri-chleb
– Chinkali to pierogi w kształcie „sakiewek” , ze zgrubieniem ze zwiniętego ciasta na szczycie, wypełnione aromatycznym mięsem w rosole. Potrawę je się palcami, trzymając za zgrubienie na szczycie – należy bardzo uważać, żeby nie wyciekł rosół będący esencją dania!
– Shoti to gruziński chleb wypiekany w piecach tone. Chleb w kształcie nieregularnego rombu.
– Shaorma to gruziński kebab i polecam do niego turecki ayran czyli napój wytwarzany z jogurtu i wody – w proporcji 2:1 lub 1:1)
– sałatki z pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz ziołami.
– świeże zioła typu kolendra, koper, pietruszka przechowywane są w gazetach, podawane do sałatek z pomidorami, cebulą, ogórkiem.
– zupy z fasoli, zupy gulaszowe
– waniliowe chrupki kukurydziane, które jedzą wszyscy
– oranżady z winogron, owoce
– Churchkhela czyli gruziński „snickers”, w skład wchodzą nawinięte na nitkę orzechy (choć mogą to być również inne owoce), zamoczone w masie winogronowej, z mąką i wysuszone.
– sery, orzechy, arbuzy, brzoskwinie, nektarynki smakują w Gruzjji fantastyczne.
– zielone orzechy w syropie cukrowym to ciekawostka smakowa.
– nieszpułka zwyczajna to malusieńkie, żółte owoce przypominające wyglądem mini gruszki z czarną pestką i smakiem niczym śliwka. Jej największą zaletą jest nie tylko spektakularne kwitnienie, ale także wartościowe owoce, z których można przygotować doskonałe przetwory.
– wina produkowane w Gruzji są jednymi z najstarszych na świecie. Uprawę winorośli rozpoczęto w Gruzji 7 do 5 tysięcy lat p.n.e., kiedy mieszkańcy południowego Kaukazu zauważyli, że pozostawiony na zimę w zagłębieniach sok z winogron zamienia się w wino.
– kwas chlebowy to klasyczny klasyfikowany gruziński napój bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba
–granaty, figi oraz winogrona
Zwiedziłam Gruzję w 2014 oraz 2024 roku