Kanapki z gruszki

Składniki:

➡️ 2 duże gruszki,
➡️ 1 ser z niebieską pleśnią np. lazur,
➡️ 3 łyżki orzechów ziemnych w zalewie miodowej,
➡️ 3 łyżki octu balsamicznego,
➡️ sałatka LIWIA,

Sposób przygotowania orzechów w miodzie:

Wsypujemy do słoika orzechy ziemne niesolone i zalewamy miodem. Można też zalać każde inne orzechy np. laskowe czy włoskie. Skruszone, przesiąknięte miodem są po 5-7 dniach.

Sposób przygotowania kanapki z gruszki:
Gruszkę kroimy w grube plastry, układamy na te plastry pokrojony ser pleśniowy, następnie ozdabiamy łyżeczką orzechów wcześniej zatopionych w miodzie i wszystko kropimy octem balsamicznym. Przed zjedzenie należy poczekać aż smaki się przenikną.

Najlepiej na 1-2 godziny pozostawić w chłodzie. Ozdobić sałatą.

Czas przygotowania 15 minut.

Gruszki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i zawierają też witaminę C, potas i niewielkie ilości innych witamin i minerałów. Należą do owoców niskokalorycznych i nie zawierających tłuszczu, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.