Ogórki konserwowe

Zostawiam moją idealną, wielokrotnie sprawdzoną receptę na ogórki konserwowe. Smakują wspaniałe, ponieważ są chrupiące i odpowiednio doprawione.

Najlepsza na przetwory odmiana ogórków to śremskie! Ogórek śremski to popularna odmiana ogórka gruntowego, ceniona za przydatność do przetwórstwa, zwłaszcza kwaszenia i konserwowania. Kupuję średnio 20-30 kg śremskich, które wystarczają mi na całą zimę, aż do następnego sezonu ogórkowego. W tym roku ogórki na zdjęciu pochodzą z gospodarstwa z okolic Piaseczna (mam namiary).

Składniki:

  • ogórki śremskie (ilość dowolna)
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • korzeń chrzanu
  • czosnek

Do każdego słoika należy włożyć: ząbek czosnku, ziarnko ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, kawałek korzenia, jeden liść laurowy. Później ułożyć ścisło ogórki i zalać gorącą zalewą.

Proporcje zalewy:

  • 4 litry wody,
  • 0,75 litra (butelka) octu 10 %,
  • 16 łyżek cukru,
  • 4 łyżki soli.

Aby uzyskać najlepszą zalewę należy zagotować wodę i dodać cukier, sól a na koniec dodać ocet. Po zalaniu ogórków zalewą w słoiczkach należy wstawić do garnka z wodą i zagotować aby woda w słoikach wrzała, potem wyjąć, dokręcić zakrętki i obrócić słoiki do góry zakrętka aby się zassała. Następnego dnia obrócić, sprawdzić czy wszystkie się zassały i schować w bezpieczne miejsce do spiżarki. Smacznego.

Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.