Restauracja Albatros oraz Bary Ptyś i Bartek w Augustowie

Restauracja Albatros oraz Bary Ptyś i Bartek znajdują się w Augustowie. Należą do jednego właściciela i serwują polską kuchnię. Specjalizują się w kartaczach, czyli duzych owalnych kluskach ziemniaczane z tartych surowych i gotowanych ziemniaków, nadziewane przyprawionym mielonym mięsem. Podczas jednego z pobytów jadłam kartacze w wersji wegetariańskiej pieczarkami).

Jadłam też soczewiaki (półokrągłe pierożki z ciasta z gotowanych ziemniaków nadziewane soczewicą, grochem bądź kiszoną kapustą). Smaczne są w Albatrosie krokiety i sakiewki warzywne. Wszystko estetycznie podane.

Udało mi się wypróbować też sękacza i mrowisko.
Sękacz to wypiek, podobny do ściętego pnia drzewa z sękami. Piecze się go wylewając ciasto na okręcany, dębowy wałek, zapiekane jest warstwami,
Mrowisko czyli cieniutkie, usmażone faworki, odpowiednio ułożone, oblane płynnym miodem i obsypane makiem i rodzynkami. Wyglądem przypomina to prawdziwe mrowisko.

Wyjazd walentynkowy – kliknij

Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.