Restauracja Albatros oraz Bary Ptyś i Bartek znajdują się w Augustowie. Należą do jednego właściciela i serwują polską kuchnię. Specjalizują się w kartaczach, czyli duzych owalnych kluskach ziemniaczane z tartych surowych i gotowanych ziemniaków, nadziewane przyprawionym mielonym mięsem. Podczas jednego z pobytów jadłam kartacze w wersji wegetariańskiej pieczarkami).
Jadłam też soczewiaki (półokrągłe pierożki z ciasta z gotowanych ziemniaków nadziewane soczewicą, grochem bądź kiszoną kapustą). Smaczne są w Albatrosie krokiety i sakiewki warzywne. Wszystko estetycznie podane.










Udało mi się wypróbować też sękacza i mrowisko.
Sękacz to wypiek, podobny do ściętego pnia drzewa z sękami. Piecze się go wylewając ciasto na okręcany, dębowy wałek, zapiekane jest warstwami,
Mrowisko czyli cieniutkie, usmażone faworki, odpowiednio ułożone, oblane płynnym miodem i obsypane makiem i rodzynkami. Wyglądem przypomina to prawdziwe mrowisko.
Wyjazd walentynkowy – kliknij
Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl