Składniki:
➡️ 2 duże gruszki,
➡️ 1 ser z niebieską pleśnią np. lazur,
➡️ 3 łyżki orzechów ziemnych w zalewie miodowej,
➡️ 3 łyżki octu balsamicznego,
➡️ sałatka LIWIA,
Sposób przygotowania orzechów w miodzie:
Wsypujemy do słoika orzechy ziemne niesolone i zalewamy miodem. Można też zalać każde inne orzechy np. laskowe czy włoskie. Skruszone, przesiąknięte miodem są po 5-7 dniach.
Sposób przygotowania kanapki z gruszki:
Gruszkę kroimy w grube plastry, układamy na te plastry pokrojony ser pleśniowy, następnie ozdabiamy łyżeczką orzechów wcześniej zatopionych w miodzie i wszystko kropimy octem balsamicznym. Przed zjedzenie należy poczekać aż smaki się przenikną.
Najlepiej na 1-2 godziny pozostawić w chłodzie. Ozdobić sałatą.
Czas przygotowania 15 minut.
Gruszki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i zawierają też witaminę C, potas i niewielkie ilości innych witamin i minerałów. Należą do owoców niskokalorycznych i nie zawierających tłuszczu, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowej diety.