Krem z zielonego groszku można przygotować o każdej porze roku. Potrawa jest niezwykle smakowita.




Składniki na krem:
– 1,5 kg ziemniaków,
– 1 kg groszku mrożonego,
– 3 cebule (poddusić na 4 łyżkach oleju),
– chili (może być szczypta z torebki)
– sól, pieprz, „warzywko” – generalnie dodajcie to co lubicie do smaku.
Na górę opcjonalnie dodatki:
– prażone na patelni pestki z dyni lub słonecznika albo prażona cebulka
Sposób sporządzania:
Obrać ziemniaki i pokroić, włożyć do garnka, wsypać mrożony groszek, wszystko zalać wodą aby dokładnie zakryło warzywa, dodać wszystkie przyprawy, i podduszoną cebulkę, wszystko ugotować. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować.
Taki krem to wspaniała recepta na nudę – smacznego. Pycha!
2025 r. Autor zdjęć – Receptananude.pl