Krokiety z kapustą i grzybami są łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Smakują wyśmienicie.
Zostawiam przepis na większe przyjęcie, ale opcjonalnie ilość można zmniejszyć.
Składniki na farsz:
– 1/2 kg kapusty kiszonej
– 1/2 kg pieczarek (lub innych grzyby)
– 2 cebule,
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego (opcjonalnie inny tłuszcz, który lubicie)
– przyprawy: sól, pieprz, maggi (ew lubczyk), czosnek, liść laurowy
Przygotowanie farszu:
1. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi i 6 ziarnkami pieprzy, po ugotowaniu, odsączamy mocno wodę, wyjmujemy liście laurowe, ziarnka pieprzu i kroimy, aby nie były takie długie części kapusty.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju uważając, aby się nie przypaliła, gdyż wtedy robi się gorzka. Usmażoną dodajemy do kapusty.
3. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, dodajemy sól, pieprz, maggi, czosnek. Staramy się, aby odparowała się z nich cała woda. Pieczarki dokładamy do kapusty.
Uwaga! Jeśli użyjemy grzybów suszonych, proponuję gotować je z kapustą.
4. Kapustę, cebulę, pieczarki wrzucamy na patelnię i podgrzewamy całość, aby smaki się ze sobą połączyły i odparowała resztka wody.
Składniki na krokiety:
– paczka chleba tostowego
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 2 jaja
– olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie krokietów.
1. Ubijamy jaja w głębszym naczyniu.
2. Przygotowujemy bułkę tartą do panierowania. Warto suszyć bułki i robić bułkę tartą samodzielnie – trąc wysuszone bułki na tarce albo w blenderze.
3. Rozwałkowujemy kromeczkę chleba tostowego delikatnie, aby kromeczka nie popękała.
4. Układamy na nim farsz, zawijamy tworząc rulonik, obtaczamy w jaju i bułce tartej.
5. Smażymy na oleju na złocisty kolor, nie zapominając o bokach.
Proponuję podawać krokiety z czerwonym barszczem, możecie zrobić z buraków, zakwasu samodzielnie albo kupić gotowy w kartonie.