Niemcy – jedzenie

Podczas zwiedzania Niemiec spróbowaliśmy niemieckie ser pleśniowe, szynkę i chrupiące słone rogaliki oraz regionalne niemieckie dania (rosół, zupa cebulowa, mięso z ziemniakami i sałatki z kapusty), napoje i typowo niemieckie kiełbasy:

➡️Bratwurst – podstawowy rodzaj kiełbasy, powstający z mięsa wieprzowego, wołowego oraz cielęcego;
➡️Rohwurst – kiełbasa wyrabiana z surowego mięsa i specku (wędzonej szynki) z przyprawami, wędzona lub suszona (miękkie – Mettwurst, Teewurst, twarde – salami, Landjäger, Zervelatwurst)
➡️Bruhwurst – kiełbasa z drobno zmielonego, peklowanego mięsa z dodatkiem skrawków szynki lub specku (frankfurterki, Wiener, Weisswurst, czyli biała kiełbasaa
➡️Kochwurst – kiełbasa uformowana z przegotowanych podrobów (wątróbki, ozora) zagęszczonych krwią, kaszą, ewentualnie żelatyną, po czym gotowana lub wędzona (popularne typy to Blutwurst, Leberwurst czy Grützwurst)

Döner Kebap uważany jest za tradycyjną potrawę niemiecką pomimo, że jest to danie tureckie. Właśnie w Niemczech znajdziemy najsmaczniejsze kebaby w całej Europie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.