Zostawiam moją idealną, wielokrotnie sprawdzoną receptę na ogórki konserwowe. Smakują wspaniałe, ponieważ są chrupiące i odpowiednio doprawione.
Najlepsza na przetwory odmiana ogórków to śremskie! Ogórek śremski to popularna odmiana ogórka gruntowego, ceniona za przydatność do przetwórstwa, zwłaszcza kwaszenia i konserwowania. Kupuję średnio 20-30 kg śremskich, które wystarczają mi na całą zimę, aż do następnego sezonu ogórkowego. W tym roku ogórki na zdjęciu pochodzą z gospodarstwa z okolic Piaseczna (mam namiary).
Składniki:
- ogórki śremskie (ilość dowolna)
- liście laurowe
- gorczyca
- ziele angielskie
- korzeń chrzanu
- czosnek
Do każdego słoika należy włożyć: ząbek czosnku, ziarnko ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, kawałek korzenia, jeden liść laurowy. Później ułożyć ścisło ogórki i zalać gorącą zalewą.
Proporcje zalewy:
- 4 litry wody,
- 0,75 litra (butelka) octu 10 %,
- 16 łyżek cukru,
- 4 łyżki soli.
Aby uzyskać najlepszą zalewę należy zagotować wodę i dodać cukier, sól a na koniec dodać ocet. Po zalaniu ogórków zalewą w słoiczkach należy wstawić do garnka z wodą i zagotować aby woda w słoikach wrzała, potem wyjąć, dokręcić zakrętki i obrócić słoiki do góry zakrętka aby się zassała. Następnego dnia obrócić, sprawdzić czy wszystkie się zassały i schować w bezpieczne miejsce do spiżarki. Smacznego.


Autor zdjęć – Anna Receptananude.pl